Po minulém týdnu, kdy šlo o historickou premiéru, měli lužickosrbští katolíci a jejich přátelé také dnes možnost zúčastnit se v audiopřenosu Lužickosrbského rozhlasu a ve videopřenosu na Youtube mše v horní lužické srbštině – třebaže dnes „jen“ z Radwora. Z Chrósćic ani odjinud se dnes nevysílalo, neboť v Sasku (dle pátečního vydání Serbskich Nowin) platí od 19. března zákaz jakéhokoli shromažďování nehledě na počet účastníků až do 20. dubna. Filmové studio SAEK tedy nesmí nikam vyjet a mši zprostředkovat a z Radworu se proto vysílalo jaksi spontánně a SAEK „radil na dálku“. Zřejmě toto poradenství zafungovalo, jelikož posun oproti minulému radworskému přenosu s ryze amatérským videem na jeden statický záběr, byl zjevný. Zatímco minule byla kamera blízko oltáři a každého, kdo zrovna hovořil, zabírala do půli těla, tentokrát byla posunuta od oltáře několik metrů, takže byl vidět celek a dalo se přibližovat na detail. A přítomno bylo několik dalších kamer, respektive fotoaparátů s kamerou, které zabíraly vše ze strany i tři přítomné věřící tvořící chór v první lavici – tudíž se i živě stříhalo mezi záběry. Ve videu byl po celou dobu přítomný titulek s časem a datem a průběžně dokonce titulky zpravující, která píseň se zrovna zpívá. Před začátkem mše, když už běžel přenos, se ve videu střídalo sedm obrazů z kostela (tři z jeho nitra, tři zvenčí, jeden byl digitalizovaná pohlednice), aby navodily jeho atmosféru. Jaký pátý obraz v této smyčce bylo zařazeno dvojverší spisovatele Antona Nawky: „Nět dźeń so kóncej chila, słónco domčk swój dźe. Mój Jězu tale chwila z Tobu zjednoć mje.“

Vysílání dnes začalo v 8:48:28, mše v 9:01:24, skončila v 10:03 (trvala tedy skoro dvaašedesát minut, což je o devět minut déle než před týdnem). Počet diváků oproti minulému týdnu při absenci „konkurence“ z jiného kostela samozřejmě násobně poskočil: sledovanost minule „kolísala mezi 105 a 199 (to byl zahlédnutý rekord), průměrně se dívalo kolem 135 diváků“, dnes už před začátkem mše bylo připojeno přes 250 diváků, zahlédnutý rekord byl 633 připojení, průměrně měla mše ve svém průběhu pořád přes pět set připojení (samozřejmě sledujících bylo ve skutečnosti více, protože u jednoho monitoru nezřídka seděly celé rodiny). Nárůst sledovanosti a vyšší zatíženost serverů zřejmě přivodily některým divákům potíže, protože v diskusi u přenosu se objevovaly stížnosti na problémy se synchronizací zvuku a obrazu; já je nezaznamenal, šlo tedy o potíže na straně lužické s tamním připojením.

Zjevná potíž, kterou naopak spatřuji já, je archivní nepřehlednost. V Lužici převratný projekt vysílání mší komplikuje to, že odvysílané nelze zpětně bůhví z čího rozhodnutí nacházet na jednom místě, nýbrž rozeseté všude možně. Minule chrósćanskou mši vysílal na Youtube kanál SAEK, radworskou zastřešující lužickosrbská organizace Domowina, tentokrát se přenosu zhostil nový kanál radworských farníků: Wosada swjateje Marije Kralowny róžowca. Takový velkorysý nepořádek je na škodu věci.

Co je však nutno podtrhnout: na příkladu přenosu lužickosrbských mší je vidět, že s nastalými státními režimy nemají potíže jen velké společnosti, ale i tak malá společenství, jako je to lužickosrbské katolické. Přes veškerou úctyhodnou pružnost, prokázanou minulý i tento týden, prozatím zjevně neexistuje plán, jak se o zprostředkování Božího slova v Lužici postarat koordinovaně. Kdyby tentokrát nebylo pohotovosti nebo snad umanutosti jediného radworského faráře Bena Jakubaše, jsou věřící v srbské Lužici bez mše. Toto vítězství jedince nad celkem je jistěže skvělé a funguje jako dobrý příklad aktuálních podob národního obrozování. Co ale dál? Navíc co s evangelickými mšemi? A jak tuto službu zachovat, jestliže dnešní mše v Radworu se zúčastnilo minimálně pět osob, což úřady klidně může být vyhodnoceno jako jednání na hraně saského státního zákazu? Kéž se řešení najde a mše online nám vydrží. Amen.

Dodatek: na konci mše byl připojen odkaz na rodinný nedělní křesťanský kvíz studia SAEK. Na procvičování lužické nauky a křesťanské nauky je to vynikající pomůcka, nepřehlédněte. A protože možnosti společenského vyžití přes internet se i v Lužici rojí jako houby po dešti: pro zájemce ve 14:00 hromadný telefonát přes google hangout na modlitbu křížové cesty.

Lukáš Novosad