Nejvyšší politický představitel Lužických Srbů předseda Domowiny Dawid Statnik včera vydal prohlášení k zrušeným velikonočním jízdám, v němž kromě komentáře k nastalé situace a doporučení, jak se v ní zachovat, oznámil, že sám je v izolaci, jelikož byl pozitivně testován na koronavirus.

„Jsem kromobyčejně smutný, když myslím na to, že bychom se měli obejít bez obvyklého obrazu Velikonoc s křižáky. Dosud pro mě – stejně jako pro mnohé další – něco takového bylo nepředstavitelné. Vždyť tomuto našemu vyznání víry nedokázaly zabránit ani válka, ani politické diktatury. Máme se teď tedy poddat koronaviru?

Sám jsem na něj byl pozitivně testován, a jsem proto v izolaci. V tomto stavu, než se uzdravím, bych jako křižer ohrožoval rodinu, farnost, další křižáky, přátele i diváky – vždyť Velikonoce nezačínají na koni, nýbrž v kostele. A kolik z nás má lékařské dobrozdání, že v sobě nemá virus? Víme, že koronavirus se stejně jako jinde roztahuje také po naší domovině. Musíme zabránit vývoji jako v Itálii, kde je zdravotnictví dávno přetížené a každý den tam kvůli viru umírají stovky lidí.

Pro mě je koronavirus naštěstí jenom něco jako nachlazení; pro leckoho jiného, především pro staré a nemocné, by však mohl být smrtelný. V tuto chvíli nikdo netuší, kolik lidí se již nakazilo, aniž o tom sami vědí. V Lužici i jinde ve světě existuje mnoho vzácných obřadů, ceremonií, zvyků, a kdyby v čase pandemie každý trval na tom, že pro ten svůj potřebuje udělit výjimku, aby mu směl holdovat, mělo by to v nynější situaci strašlivé následky.

Ostatně i my, Lužičtí Srbové, jsme v minulých týdnech prokázali, že krizi dokážeme čelit kreativně – v rozhlase a jako livestream jsme zprostředkovali mše, přes internet funguje společné digitální modlení nebo zkoušky pěveckých sborů. Stejně jako další si přeji, aby křižerské poselství o zmrtvýchvstání Ježíše Krista zůstalo také letos živé. Proto všichni doufáme, že rovněž v současných podmínkách se nám podaří hlásat poselství víry.

A tak přeji křižerským zpěvákům kantorům a dalším zplnomocněným v této věci zodpovědné rozhodnutí a nám všem rozum, abychom rozhodnutí kantorů vzali na vědomí a řídili se jím. Velikonoce nechť jsou letos pro všechny oslavou života – Bohu k česći a Serbam k wužitku.”

Čteme toto prohlášení jako jednoznačný návod, aby na jízdy vyrazili právě aspoň zpěváci kantoři a ostatní zůstali doma, aby jízdy mohly proběhnout aspoň symbolicky. Čili předvádí se nám tu chytrý politický přístup k věci. Bravo.

Předsedovi Domowiny a křižerjovi z Ralbic každopádně přejeme brzké vyzdravení.

(Přeložil Lukáš Novosad)