Přinášíme překlad tiskového prohlášení zastřešujícího lužickosrbského orgánu Domowiny k jejímu rozhodnutí coby organizátora nepořádat v příštím roce kvůli mezinárodní pandemické situaci další ročník mezinárodního folklorního festivalu Lužice. 

Přehlídka špatných zpráv odevšad pokračuje i novinkami ze srbské Lužice. Zastřešující lužickosrbský orgán Domowina, který kromě mnoha jiných aktivit je též organizátorem Mezinárodního folklorního festivalu „Łužica – Łužyca – Lausitz“, jenž se koná vždy jednou za dva roky, včera oznámil své oficiální rozhodnutí, že napřesrok se festival konat nebude. Příští rok přitom měl být řádným termínem čtrnáctého ročníku nejen v Lužici velmi populární přehlídky. Předseda přípravného výboru a jednatel Domowiny Marko Kowar k tomu řekl:

„Ze zkušeností od prvního festivalu víme, že při velkém úsilí svedeme ročník připravit za půl roku. Komplexnost takové obrovské mezinárodní akce není záležitostí dnů ani týdnů. To znamená, že bychom měli zahraniční hosty začít zvát a uzavírat s nimi smlouvy nejpozději teď. Bohužel ale kvůli dennodenně se zostřující pandemické situaci něco takového není možné. Ani největší optimista nedokáže v tuto chvíli počítat s tím, že můžeme až do konce zimy pracovat ve standardních podmínkách a že v červenci, na jehož konci se festival měl odehrát, budou všechna hygienická nařízení zrušena.“

Proto přípravný výbor nevidí žádnou reálnou cestu, jak festival v příštím roce uspořádat. Znamená to tedy, že XIV. Mezinárodní folklorní festival „Łužica – Łužyca – Lausitz” proběhne až v létě 2023. Byla prý zvažována i varianta přesunu festivalového ročníku o jeden rok, ale z praktických důvodů se od nápadu upustilo. Vždyť například ve Slepém ve střední Lužici na rok 2022 plánují Mezinárodní dudácký festival a kromě toho je v kulturních kalendářích na týž termín zapsáno už dost jiných akcí.

Domowina tedy prosí o porozumění a je připravena se spolky, které se na průběhu festivalu rovněž podílejí, přemýšlet o alternativách za zrušený vrchol příštího roku. Ostatně Domowina 24. července 2021, tedy uprostřed původního festivalového termínu, oslaví sté výročí založení žup, a kromě jiného v této souvislosti zahájí Župní rok. Jeho hlavním tématem bude vzájemná výměna a střetávání lidí ze všech koutů Lužice. Snad by se tedy hodilo, navrhuje Domowina ve své tiskové zprávě, jejíž většinu jsme vám tu přeložili a zprostředkovali, aby původní festivalový termín byl využit třeba k uspořádání lužickosrbské letní slavnosti.

(Z tiskové zprávy Domowiny přeložil: Lukáš Novosad. Fotografii přebíráme od Lužickosrbského rozhlasu z facebookové stránky MDR Serbja.)