Krize je šance – a není to plané heslo. Jelikož katolické i evangelické církve v Lužici zrušily kvůli pandemii koronavitru bohoslužby, děje se konečně něco, po čem jsme volali léta: v neděli 15. března 2020 odvysílal Lužickosrbský rozhlas živě od 9:00 z Chrósćic katolickou mši v lužické srbštině a zároveň na Youtube šlo sledovat bohoslužby dokonce dvě, z Chrósćic a z RadworuJe to něco, po čem jsme volali opravdu dlouho a na co jsme se kdekoho ptali: proč mše (a nejen katolické) dávno nejsou přenášeny například právě přes Youtube nebo právě přes stream rozhlasu, když to stojí minimum peněz i práce a pro lužickosrbské mluvčí, kteří žijí mimo srbskou Lužici, je to ideální kontakt s jazykem? Uspokojivá odpověď, jak je v Lužici bohužel zvykem, nikdy nepřišla. Teď bariéry padly, najednou to jde.

Dovolíme-li si něco rychlých postřehů a čísel k onomu dnešnímu historickému vysílání obou lužickosrbských mší, jsou výsledky takové: vysílání začalo z Radworu v 8:43, z Chrósćic v 8:57. V Radworu začala mše přesně v 9:00, v Chrósćicích o deset minut později. Mše radworská faráře Bena Jakubaše trvala 53:15 minut, mše chrósćanská faráře Měrćina Deleńka trvala 58:10 minut. Radworskou mši přenášel kanál zastřešujícího lužickosrbského orgánu Domowina, vysílání bylo statické, šlo na jednu kameru v detailním záběru na oltář, před nímž se střídali celebrující. Vysílání z Chrósćic si vzalo na triko profesionální lužickosrbské mediální studio SAEK, vysílalo se přes jeho kanál, šlo se na několik kamer, viděli jsme prostřihy na detail faráře, na povolenou skupinu farníků, kteří do kostela směli přijít a tvořit chór, na varhaníka, ale i na detaily krásných tváří lužickosrbských dívek při zpěvu písní.

Radworskou mši dosud (15. března 2020 v 15:30) na Youtube zhlédlo 1 331 diváků (věřících), v průběhu mše jejich počet kolísal mezi 105 a 199 (to byl zahlédnutý rekord), průměrně se dívalo kolem 135 diváků. Mši chrósćanskou dosud zhlédlo 2 585 diváků, v průběhu mše jejich počet kolísal mezi 190 a 545 (to byl zahlédnutý rekord), průměrně se od začátku mše dívalo vždy více než 350 lidí. Samozřejmě je jasné, že lidí bylo ve skutečnosti více, protože u jednoho monitoru seděla třeba celá rodina (jak dokládá fotografie z obýváku referenta Domowiny pro zahraničí a kulturu Clemense Škody); a samozřejmě nevíme, kolik lidí se mše zúčastnilo přes audio vysílání Lužickosrbského rozhlasu.

Celkově vzato jsou to dobrá čísla (třebaže za normálního stavu by počet diváků jistěže byl nižší, většina by jich normálně šla do kostela), takže má smysl ve vysílání pokračovat. Za týden ještě jistě nutně; dál uvidíme. Bylo by ovšem skvělé u této služby zůstat, byť by šlo o videa na jednu zaaretovanou kameru. Díky všem, kteří se na dnešním vysílání technicky podíleli. Byl zážitek slyšet lužickou srbštinu takto normálně, přirozeně, civilně, jako kterýkoli jiný jazyk dopoledního nedělního internetu. Díky, koronavire, za ty dary vezdejší! Amen.

Lukáš Novosad