Aktuální zprávy Lužickosrbského rozhlasu k situaci v Lužici kolem pandemie koronaviru; můžete porovnat s opatřeními u nás: „Kvůli epidemii se od pondělí nebude v saských školách vyučovat. Školy ale nebudou hned úplně uzavřeny, protože mají zaručit, že bude postaráno o děti. Pro mateřské školy a jesle platí speciální nařízení. (Stav k 13. březnu 2020) Zdravotnický úřad v Budyšíně doporučil zrušit všechny náboženské akce. V mnoha městech Horní Lužice budou uzavřeny veřejné instituce. V Bílé Vodě (Běła Woda) to zasáhne zimní stadion a plavecký bazén, muzeum a městskou knihovnu. Také Dům biskupa Bena ve Smóchćicích zrušil všechny zbytné postní semináře. Na (dnešní) sobotu plánované setkání dětí v selesiánském Domě Don Bosco ve Worklecích se neuskuteční zrovna tak. Nemocnice v Budyšíně a Wojerecích (Hoyerswerda) prosí občany, aby navštěvovali hospitalizované pacienty jen v opravdu nutných případech.

Protože Saské státní ministerstvo pro kulturu a turismus včera nařídilo zrušit všechny akce také v muzeích, zasáhne nařízení i budyšínské Lužickosrbské muzeum. Neuskuteční se žádné akce plánované až do 19. dubna. Platí to už pro dnešní koncert „Folk Songs – Tak klinči swět!“ (Folk Songs – Tak zní svět!), tak pro nedělní koncert „Spěwy z brunicowych kónčin“ (Písně z hnědouhelné pánve) ženského pěveckého chóru pod vedením hudebnice Walburgy Wałdźic. Také Německo-lužickosrbské národní divadlo musí zrušit všechna představení. Zrušen je koncert SLA (Lužickosrbského národního ansámblu) a chóru ŁUŽYCA v klášterním kostele v Chotěbuzi. Zrušeny jsou všechny akce velikonočního víkendu v Budyšíně včetně koulení vajíček na Hrodžišku. Poté co Česká republika zastavila veškerou dopravu mezi našimi zeměmi, nepojedou ani žádné vlaky trilex z Drážďan do polského Zhořelce, skončím v německém; na české straně nepojedou do Liberce, skončí v Žitavě. Krajský úřad přikázal zrušit výuku v Okresní hudební škole v Kamenci a Budyšíně.“ – K tomu dodejme vysvětlení, že onen na první pohled podivuhodný školní režim je myšlen tak, že výuka odpadá a rodiče mají děti posílat do školy jen v případech, kdy nemají jinou možnost. Během prvních dní se vyhodnotí, jaká je situace a potřeby lidí, a následně budou školy kompletně zavřeny. Muzea v budyšínském okresu mají zůstat otevřena, ale nebudou se v nich pořádat žádné akce.

A úplně aktuálně uveďme, že například radnice ve Wojerecích bude zavřena do 9. dubna a drážďansko-míšeňské biskupství zrušilo veškeré mše, evangelická církev se přidala. Jinak vězte, že v Sasku bylo k včerejšímu večeru potvrzeno 83 nakažených, v Braniborsku 44, v budyšínském okresu čtrnáct. Samozřejmě častou otázkou je, zda se letos uskuteční velikonoční křižácké jízdy? Braniborsko dnes zakázalo akce s předpokládanou účastí více než tisíc lidí a lze předpokládat, že Sasko se brzy přidá. Lužickosrbští přátelé přesto zůstávají optimističtí a zatím si nesvedou představit, že by nejeli (je v tom taky hodně peněz: rodiny investují do zapůjčení koňů nemalý balík; zároveň ale někteří mohou mít nenadálou potíž, protože si koně půjčují i z tuzemska či Polska, takže tito vyjet skutečně nemusí). Tisková mluvčí budyšínského okresního úřadu k tomu řekla, že stran křižáckých jízd je na jakékoli „definitivní doporučení ještě příliš brzy“. Sami jezdci se vlastně těší na letošní klídek, na to, že pro jednou budou jízdy bez čumilů a duchovně tak zintezivní.

A abyste si nemysleli, že jenom u nás lidé provozují v souvislosti s aktuálními opatřeními nervózní hip hop, tak vězte, že oznámení Polska, že o půlnoci na neděli uzavře hranice, způsobilo v Lužici nárůst „benzínkové turistiky“ a například v Mužákově (Mužakow, Bad Muskau) jsou v centru města neustálé kolony německých občanů dychtících na poslední chvíli nakoupit pohonné hmoty u polských sousedů.

Dodejme ještě, že naši emisaři z Lužice hlásí různé potíže se zásobováním: jeden si stěžuje na nedostatek toaletního papíru, který byl vykoupen. Druhý tvrdí, že v obchodech chybí především tvaroh.

DODATEK: V neděli 15. března spustil konečně také Lužickosrbský rozhlas stránku, kde je situace v regionu aktualizována soustavně přehledně po heslech.

Lukáš Novosad