Dnes je 25. ledna a v Lužici slaví nebo si připomínají ptačí svatbu havrana a straky. Za normálních časů se ve školkách a školách konají besídky, scházejí se celé rodiny, všichni včetně dětí jsou svátečně oblečeni, chodí se dívat na výjimečný muzikál z produkce Serbskeho ludoweho ansamblu v Budyšíně a skrze vsi mašírují dětské průvody v tradičních lužickosrbských krojích, přičemž jedna z holčiček je nevěsta (straka) a jeden z chlapců je ženich (havran). Většina z toho se letos z pandemických důvodů bohužel neděje.

Proč zrovna havran a straka? Tito chytří krkavcovití ptáci (mimochodem jedni z vůbec nejchytřejších ptáků) bývají ztotožňovaní s dušemi našich předků – právě proto mají spolu svatbu, duše a energie ženská s duší a energií mužskou. Děti dnes vstávají hned brzy ráno a spěchají podívat se za některé z oken svého bydliště, kam večer nachystaly talířky. Neboť za to, že se ptáčkům po celý rok věnovaly, najdou ráno na talíři výslužku: sladkosti v podobě straky nebo jejího hnízda.

V tuzemsku jde o zvyk docela neznámý. Není ale nijak náročné ho oslavit, naopak to může být vítané zpestření v časech koronavirové karantény. Proto přinášíme tipy, jak si zvyk můžete připomenout:

  • Projděte se a zkuste poznávat ptáky v přírodě. Nevěstu straku poznáte nejen podle černobílého vzezření, ale i podle její siluety za letu, nápadné výrazně dlouhým ocasem. Ženich havran se vyskytuje většinou v hejnech a krákorá. Krkavec – no to přirozeně bude čaroděj Krabat nebo některý z jeho kumpánů. Slyšíte ono známé „krra, krra, Krrabate“?
  • Ptáčky si taky můžete nakreslit, vybarvit nebo vystřihnout. Dva návody přikládáme.
  • Anebo si lze zazpívat ptačí písničku – ta na fotce níže pod textem je od Kateřiny Čermákové a je to její světová premiéra.
  • Zatančete si ptačí tanec v náročnějším a poetičtějším podání, jaké letos vymysleli tanečníci v úvodu zmíněného Serbskeho ludoweho ansmablu. K dispozici je ale i jednodušší a infantilnější ptačí tanec podle mustru České televize.
  • Taky je možno vyrobit si ptačí škrabošku.

Ale především radíme a prosíme, dejte za okno krmení pro ptáčky. Je k mání v různých obchodech, protože ptáci teď mají skrovnou možnost krmení a někteří hlady strádají. Děkujeme a pěkně si to užijte.

Radek Čermák