Nadace lužickosrbského národa uděluje každý rok tři stipendia zahraničním studentům na studium sorabistiky na Lipské univerzitě. Letos toto stipendium získali knihovník Hórnikovy lužickosrbské knihovny Martin Boukal, jeho přítelkyně Anna Kopová a Roberto Lombino, všichni studenti Univerzity Karlovy. Jejich zážitky sepisuje Martin Boukal.

Milí přátelé, před dvěma týdny jsme s Aničkou dorazili do Lipska. Už jsme tu řádně zabydlení, rozkoukaní a máme za sebou už i první, zatím jen takový zahřívací týden výuky. Výuka se rozběhla online, na univerzitě, pokud nepočítám knihovnu, jsem tak byl jenom na úvodním setkání v den příjezdu. Své vyučující, stejně jako spolužáky znám většinou jen z obrazovky. Má to své výhody, jako třeba že nemusím brzy vstávat. Na druhou stranu se tak jen velice obtížně navazují kontakty, což je škoda. Teď navíc přichází zákaz shromažďování, takže nejspíš nebude otevřená ani klubovna, kterou mají Lužičtí Srbové u nás na koleji. Nezbývá než žhavit online komunikaci.

Samotné město Lipsko mě nadchlo. Ať už památkami a kulturním životem (v Bachově muzeu jsem strávil půl dne), velikým množstvím parků a zeleně, tak tím, jak to tu mají v současné situaci zorganizované. Ve srovnání s Prahou si tu připadám bezpečněji a z toho, co jsem vypozoroval, mi zároveň přijde, že místní veškerá opatření přijímají tak nějak víc v pohodě. Pravda, od zítřka tu máme částečný lockdown, ale i v tom snad půjde nějak fungovat a bude hodně času na studium 🙂 Jen doufám, že nezavřou knihovny…

V podstatě každý mail, který mi tu přišel, končí pozdravem: „Bleiben Sie gesund!“ To přeji i vám!

Martin s Aničkou